content top
Problemele emotionale si glanda tiroida

Problemele emotionale si glanda tiroida


Hormonii sunt substante produse de glandele endocrine si au un efect extraordinar asupra proceselor corporale. Hormonii secretati de glanda tiroida pot influenta nivelul de energie, starea de spirit, dispozitia, functia sexuala, functia de reproducere, metabolismul. De aceea, pot constitui factori ai depresiei. Exista o serie de simptome ale depresiei asociate cu tulburarile tiroidiene, lucru valabil si in legatura cu ciclul menstrual (sindromul premenstrual, perimenopauza, menopauza) . 

Pentru a evita un diagnostic eronat, medicul recomanda o serie de analize medicale (TSH, T3, T4, ATPO, Ft3, Ft4), tocmai pentru ca exista aceasta legatura intre simptomele depresiei si alte afectiuni medicale. Este important de retinut faptul ca un pacient poate prezenta atat depresie, cat si afectiuni tiroidiene in acelasi timp. De asemenea, poate prezenta atat depresie, cat si simptome asociate ciclului menstrual.

Care sunt simptomele afectiunilor tiroidiene?

Hipertiroidia: cand glanda tiroida produce mai multi hormoni, organismul foloseste energia mai repede decat ar trebui, iar simptomele includ: incapacitatea de a tolera caldura, ciclu menstrual neregulat, iritabilitate sau nervozitate, tremor, slabiciune musculara, oboseala, insomnie, glanda tiroidiana marita in volum, pierdere in greutate, probleme de vedere.

Hipotiroidia: cand glanda tiroida nu produce suficienti hormoni, organismul foloseste energia intr-un ritm mai lent decat ar trebui, iar simptomele includ: aspect uscat al pielii si parului, oboseala, probleme de memorie, menstruatie abundenta, voce ragusita, incapacitatea de a tolera frigul, crestere in greutate, extindere a glandei tiroide (gusa) .

Unele dintre aceste simptome (oboseala, iritabilitate, modificari ale greutatii corporale, probleme de somn) sunt simptome care pot indica depresie. Comparativ cu barbatii, probabilitatea ca femeile sa dezvolte afectiuni tiroidiene este mult mai mare; de asemenea, probabilitatea de a fi diagnosticate cu depresie este mai mare, deoarece, din punct de vedere biologic, sunt mai vulnerabile la depresia indusa de modificarile hormonale.

Procesul de menstruatie implica fluctuatii la nivelul secretiei de estrogen si la nivelul altor hormoni. Unele femei prezinta simptome depresive si inainte de menstruatie (tristete, iritabilitate, oboseala), acestea facand parte din sindromul premenstrual. Un caz mai grav de probleme emotionale legate de menstruatie este cunoscut sub numele de tulburare disforica premenstruala.

Femeile gravide sunt supuse unor modificari fizice si emotionale cauzate, in mare parte, de modificarile hormonale. Dupa sarcina, acestea experimenteaza o schimbare uriasa la nivel hormonal. Modificari hormonale se produc si in perimenopauza si menopauza, simptomele care pot aparea in aceasta perioada de viata incluzand, de asemenea, oboseala, tulburari de somn, crestere in greutate, modificari la nivelul pielii.

Indiferent care ar fi cauzele care stau la baza simptomelor depresive, tratamentul este absolut necesar. Tratarea depresiei la mame este importanta atat pentru mame, cat si pentru copii. Tratamentul depresiei cauzata de modificarile hormonale este identic cu cel utilizat in depresie, in general, si include: psihoterapie individuala, terapie de grup, retele de sprijin, medicatie antidepresiva.


Toate articolele de pe acest website sunt oferite in scop informativ si nu pot inlocui sfatul medicului dumneavoastra. Psiholog Lucretia Preda – Cabinet Individual de Psihologie Bucuresti nu este responsabil pentru diagnosticul pus de catre un utilizator pe baza continutului acestui site. Consultati intotdeauna medicul atunci cand aveti probleme legate de sanatatea dumneavoastra. 


 

(Cabinet Psihologic din Bucuresti)


468 ad

Comments are closed.