content top
Personalitatea de tip histrionic

Personalitatea de tip histrionic


Daca o personalitate histrionica va este partener de viata, bucurati-va de spectacol si diversitate! Daca o personalitate histrionica va este sef, incercati sa ramaneti voi insiva! Daca o personalitate histrionica va este coleg, pastrati distanta care ii va ingadui sa va idealizeze!

Prin ce se caracterizeaza o personalitate histrionica?

 • Cauta in permanenta sa atraga atentia celorlalti, punand in joc toate mijloacele de care dispune: tinuta provocatoare, tentative de seductie, declaratii teatrale, schimbari de atitudine de la seductie la indiferenta, solicitari dramatice de ajutor, orice forma de “joc mare” pentru a atrage atentia celuilalt;

 • Are tendinta de a idealiza anumite persoane, vorbind despre ele cu admiratie urmand deodata o depreciere excesiva;

 • Nu agreaza situatiile in care nu este in centrul atentiei, in care nu este obiectul atentiei generale;

 • Cauta permanent afectiunea anturajului;

 • Dramatizeaza exprimarea propriilor emotii care sunt foarte schimbatoare;

 • Stilul discursului sau este mai degraba emotional, fiind lipsit de precizie si detaliu, evocand impresii;

 • Sub aparenta spectaculoasa se ascunde o depreciere a propriei persoane, cerand necontenit o intarire in privirea fascinata a celuilalt;

 • Emotiile lor se schimba cu repeziciune, fiind greu de spus daca au ca scop trezirea interesului celorlalti sau daca, aidoma copiilor, trec de la ras la plans.

Cum sa ne purtam cu o personalitate histrionica?

Recomandabil:

 • Nu va enervati atunci cand aceasta persoana depaseste orice limita, ci incercati sa acceptati histrionismul ca pe ceva obisnuit. Asteptati-va la tot felul de exagerari si dramatizari!

 • Histrionicii sunt uneori greu de suportat, deoarece discursul lor este unul imprecis, dramatic, centat pe emotii, in timp ce toti se asteapta la un discurs precis, factual, centrat pe probleme si posibile solutii. Lasati spatiu de actiune si desfasurare unei personalitati histrionice, dar stabiliti niste limite suportabile pentru dumneavoastra. Lasati-le din cand in cand sa se manifeste, dar stabiliti totusi niste reguli!

 • Daca este incredintata ca intregul interes este orientat asupra ei, personalitatea histrionica se va debarasa, fie si pentru cateva clipe, de comportamentul teatral si manipulant. Nu lasati sa treaca aceste momente fara a reactiona si fara a incuraja normalitatea. Cel mai bun mijloc de a descuraja un comportament incomod este de a incuraja comportamentul opus atunci cand acesta se produce. Aratati-le interes ori de cate ori au un comportament normal!

 • Personalitatile histrionice au tendinta de a idealiza sau desconsidera personajele din anturajul lor. Ele cauta emotii puternice pe care uneori nu le pot controla. Colegul dvs. histrionic va va idealiza pana in momentul in care il veti deceptiona. Nu va nelinistiti prea tare pentru ca, imediat ce ii veti acorda atentia necesara, va va iubi din nou. Pregatiti-va sa treceti de la statutul de erou la cel de infam si invers!

Nerecomandabil:

 • Sa va amuzati pe seama lor, deoarece acest lucru va capata accente dramatice, aceste persoane apeland la toate mijloacele posibile (lacrimi, tentative de suicid, concedii) pentru a va recastiga atentia;

 • Sa va lasati impresionati de tentativele de seductie. Pentru a va capta atentia, aceste persoane vor avea tendinta de a sexualiza relatia chiar si intr-un context profesional. In acest scop, se vor folosi de o vestimentatie provocatoare, zambete fermecatoare, priviri enigmatice. Cei care vor cadea in capcana lor, vor fi surprinsi sa constate ca vor fi respinsi cu un aer usor intrigat. Toata parada unei personalitati histrionice nu are decat un singur scop: acela de a atrage atentia, de a vraji, fara intentia unei relatii intime.

 • Sa va lasati prea tare induiosati. Comportamentul infantil, fragilitatea, emotivitatea de care dau dovada aceste persoane va pot induiosa si va pot trezi comportamentul protector. Pierzand din detasare si obiectivitate, riscati sa fiti antrenat in starile fluctuante ale personalitatii histrionice si, in acest fel, nu o veti mai putea ajuta. Nu uitati ca pentru aceasta persoana, publicul sunteti dvs. si ca un public prea facil pierde usor interesul actorului.


Toate articolele de pe acest website sunt oferite in scop informativ si nu pot inlocui sfatul medicului dumneavoastra. Psiholog Lucretia Preda – Cabinet Individual de Psihologie nu este responsabil pentru diagnosticul pus de catre un utilizator pe baza continutului acestui site. Consultati intotdeauna medicul atunci cand aveti probleme legate de sanatatea dumneavoastra. 


 

(Cabinet de Psihoterapie Bucuresti)

[mapsmarker marker=”3″]

 

(Cabinet de Psihoterapie Galati)

[mapsmarker marker=”2″]


468 ad

Comments are closed.