Anxietatea de performanta sexuala si infidelitatea barbatului | Lucretia Preda - Cabinet Psihologie
content top
Anxietatea de performanta sexuala si infidelitatea barbatului

Anxietatea de performanta sexuala si infidelitatea barbatului


Una dintre concluziile curioase ale unui nou studiu realizat de un profesor de la Universitatea din Guelph asupra factorilor care prezic infidelitatea, este aceea ca exista o probabilitate mare ca persoanele cu anxietate de performanta sexuala sa isi insele partenerul de cuplu. Studiul, recent publicat de revista “Archives of Sexual Behaviour”, este primul care si-a propus sa evidentieze modul in care datele demografice, factorii de personalitate si factorii interpersonali influenteaza infidelitatea. Se pare ca, atat pentru barbati, cat si pentru femei, caracteristicele de personalitate si factorii interpersonali sunt predictori mai relevanti pentru infidelitate decat religia, starea civila, educatia sau genul.

Se pare ca personalitatea conteaza mai mult, in special pentru barbati, in luarea deciziei de a-si insela partenerul, decat datele demografice, asa cum se credea anterior. Pentru barbati, tendinta spre infidelitate este influentata de caracteristicile de personalitate, inclusiv predilectia pentru excitare sexuala, dar si ingrijorarea cu privire la esecurile in performanta sexuala.

Aceste rezultate ar putea fi explicate prin faptul ca oamenii ar putea cauta situatii cu risc crescut pentru a putea fi tinuti “treji”, sau pot alege sa faca sex cu o persoana din afara relatiei obisnuite, deoarece se simt asigurati ca nu vor fi nevoiti sa mai intalneasca persoana respectiva, daca intalnirea nu ar decurge bine din punct de vedere sexual.

Pentru femei, fericirea relatiei este extrem de importanta. Femeile nesatisfacute de relatia lor si cele care se simt incompatibile sexual cu partenerii lor sunt mai predispuse sa insele.

Concluziile acestei cercetari par sa sustina stereotipurile sexuale: pentru femei – relatia, iar pentru barbati – o data trisor, mereu trisor, indiferent de relatia lor; dar avertismentul este ca exista o serie de variante si factori care nu sunt explicati aici si care ar putea avea un impact daca cineva insala. Totusi, este de retinut ca factorii de personalitate si anxietatea de performanta sexuala la barbati, si factorii de relatie, la femei, sunt predictori puternici ai infidelitatii, iar acest lucru ar trebui sa influenteze traseul interventiei terapeutice. (Infidelitatea barbatului)


Referinte:

  • Kristen P. Mark, Erick Janssen, Robin R. Milhausen. Infidelity in Heterosexual Couples: Demographic, Interpersonal, and Personality-Related Predictors of Extradyadic Sex. Archives of Sexual Behavior, 2011; DOI: 10.1007/s10508-011-9771-z

Sursa: http://www.sciencedaily.com/


Toate articolele de pe acest website sunt oferite in scop informativ si nu pot inlocui sfatul medicului dumneavoastra. Psiholog Galati – Lucretia Preda – Cabinet Individual de Psihologie nu este responsabil pentru diagnosticul pus de catre un utilizator pe baza continutului acestui site. Consultati intotdeauna medicul atunci cand aveti probleme legate de sanatatea dumneavoastra. 


 

[mapsmarker marker=”2″]

 


468 ad

Comments are closed.