content top
Mecanismele de aparare: negarea

Mecanismele de aparare: negarea


Negarea este probabil unul dintre cele mai cunoscute mecanismele de aparare folosite adesea pentru a descrie situatii in care oamenii par incapabili sa se confrunte cu realitatea sau sa admita un adevar evident (de exemplu, ” X neaga realitatea.”).

Negarea este un refuz categoric de a admite sau de a recunoaste faptul ca s-a petrecut sau ca se petrece ceva. De exemplu, dependentii de droguri sau alcool, neaga, de cele mai multe ori, faptul ca au o problema si, de asemenea, victimele unor evenimente traumatice pot nega faptul ca evenimentul a avut loc vreodata.

Functia negarii este aceea de a proteja eul de angoase carora individul nu le poate face fata, fapt ce il poate pune la adapost de anxietate sau durere, acest lucru necesitand o investitie substantiala de energie. Pentru a face fata acestor sentimente inacceptabile, sunt activate si alte mecanisme de aparare, cum ar fi: reprimarea, evitarea, etc.

In multe cazuri, persoana continua sa nege realitatea, in ciuda evidentei realitatii. In alte cazuri, s-ar putea recunoaste ca ceva este adevarat, insa importanta acestui lucru este nimimizata. In alte cazuri, pot fi acceptate si recunoscute realitatea si gravitatea faptului, insa este negata propria raspundere prin atribuirea vinei altor persoane sau forte exterioare.

Cel mai relevant exemplu este cazul dependentelor, in care persoana nu recunoaste faptul ca acest comportament este problematic. In alte cazuri, pot recunoaste comportamentul, insa vor afirma ca acesta nu reprezinta o problema.

Mecanisme de aparare: negarea

Toate articolele de pe acest website sunt oferite in scop informativ si nu pot inlocui sfatul medicului dumneavoastra. Psiholog Lucretia Preda – Cabinet Individual de Psihologie nu este responsabil pentru diagnosticul pus de catre un utilizator pe baza continutului acestui site. Consultati intotdeauna medicul atunci cand aveti probleme legate de sanatatea dumneavoastra. 

Psiholog Galati

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-LogoWikitude-Logo
 

loading map - please wait...

  45.441751, 28.047495 Cabinet de Psihologie Galați Strada Traian Nr. 95, Bl. A-5-A, parter  Reper: Serviciul Stare Civila  Programari: 0740 226 826          

468 ad

Comments are closed.